usluge sanitarne zaštite

 

Dezinfekcija
Autor Administrator
Ponedjeljak, 11 Kolovoz 2008 16:14

Pod pojmom dezinfekcije, podrazumijevaju se svi postupci i radnje koje poduzimamo da bi se razni predmeti ili prostori oslobodili zaraznosti. To su svi postupci smanjenja virulencije, uklanjanja ili potpunog uništavanja klica (mikroorganizama), uzročnika zaraznih bolesti na tijelu, u vodi, u hrani, na predmetima ili u prostorijama da bi se spriječio nastanak ili širenje zaraznih bolesti.
Prvi korijeni ne svjesne dezinfekcije mogu se naći i u zapisima iz daleke prošlosti. Kao npr. mumificiranje leševa u starom Egiptu.
Dezinfekciju provodimo metodama prskanja, orosavanja i aerosolima te koristimo posebne uređaje za tu namjenu. Naši preparati inaktiviraju viruse, bakterije, spore, mikoplazme, uzročnike tuberkuloze, gljivice te mnoge druge uzročnike zaraznih bolesti.

Dezinfekcija kroz povijest

Teško je i nezahvalno reći kada je provedena prva dezinfekcija, no stoji činjenica da čovjek od svog postanka primjenjuje neke metode, ili bolje reći navike, koje zapravo spadaju u dezinfekciju. Po toj logici, prvo pranje ruku, lica ili tijela, možemo svrstati u prve primjere dezinfekcije u povijesti čovječanstva. I ovdje se može reći da iskustvo dolazi često prije samih naučnih spoznaja.

Tako je poznato da su stari Perzijanci pili vodu iz bakrenih posuda, iako im sigurno nije bilo poznato oligodinamsko djelovanje bakra koje u relativno kratkom roku uništava klice.
U petom vijeku prije naše ere preporučivalo se paljenje vatre oko gradova da bi se spriječilo prodiranje kuge.
U Bibliji se nalaze podaci o karanteni te pranju i čišćenju naročito onih kuća gdje su boravile zaražene osobe.

Dezinfekcija je u toku svog razvoja napredovala zajedno s napretkom bakteriologije, kemije i tehnike i imala je veliko značenje u sprečavanju širenja epidemija zaraznih bolesti.

Otkrićem antibiotika stvara se zabluda da je došao kraj zaraznim bolestima i počinje se polako zanemarivati profilaktička dezinfekcija u svakodnevnom životu. Danas se zna da se na antibiotike javlja rezinstencija i sprečavanje i liječenje zaraznih bolesti nije više tako efikasno kao kod samog otkrića antibiotika.

Metode dezinfekcije

Dezinfekciju provodimo kemijskim sredstvima - dezinficijensima i to metodama:

 

- PRSKANJA

- površine, predmeti
Metoda izbora za obradu raznih površina koje se želi očistiti ili su očišćene. Kapi u prskanju su velike i dobro pokrivaju željenu površinu. Koristi se ručna prskalica pod pritiskom.

 

- OROŠAVANJE

- prostori i horizontalne površine u prostoru
Metoda izbora za obradu prostora u koje se nemože ući. Distribuirane kapi imaju moć lebdenja i polaganog sedimentiranja na horizontalne površine.Koristi se motorna prskalica. Za metodu dezinfekcije orošavanjem koristi se uređaj pulsFOG.

 

- AEROSOLI

- prostori i površine
Metoda izbora za završnu dezinfekciju prostora u kojem su provedene sve ostale mjere dezinfekcije. Ubačeni aerosoli u potpunosti ispunjavaju prostor i imaju kontakt sa svim površinama. Sedimentiraju i dodatno vlaže sve horizontalne površine.
Ovisno o načinu nastajanja, govorimo o:
suhim aerosolima - dimovi
mokrim aerosolima - kapljice (prskanje ULV)
- pare
 

Dezinficijens

Dezinficijens je kemijski spoj ili sredstvo kojim provodimo dezinfekciju.Koristimo sredstva vrhunske kvalitete, te za zdravlje ljudi i životinja, potpuno bezopasne. Naši preparati ujedinjuju antimikrobno i deterdžentno djelovanje benzalkonij klorida s antimikrobnim i posebno antivirusnim i dezodorantmin djelovanjem glutaraldehida i glioksala. Zajedničko djelovanje sastojaka preparata rezultira baktericidnim (bakterije), tuberkulocidnim (uzročnik tuberkuloze), sporocidnim (spore), mikoplazmacidnim (mikoplazme), fungicidnim (gljivice) i osobito virucidnim (virusi) učinkom.

Važnost dezinfekcije

Sprečavanje nastanka i širenja zaraznih bolesti.

Ažurirano: Petak, 20 Siječanj 2012 10:27